Workshops - Maatschappij van de toekomst 30/03/21

Workshop - Grenzen aan digitalisering

Public Leadership Challenge: Grenzen aan digitalisering

Door Colette van Boven, Nidia van Strien en Fritjof Lucke, met stakeholders Sanne de Groen 

Onze wereld wordt steeds digitaler. Voor veel mensen is dit vanzelfsprekend, maar niet iedereen kan hier goed mee omgaan. Tijdens deze Public Leadership Challenge (PLC) staat inclusie in de digitale samenleving centraal. Om de uiteenlopende belangen rond dit thema in kaart te brengen, brengen we stakeholders uit verschillende maatschappelijke sectoren bij elkaar. 

Vind je het tof een advies te geven aan stakehoders zodat zij in hun werk het verschil kunnen maken op het gebied van een inclusieve digitale samenleving? Vind je het belangrijk maatschappelijk bij te dragen en publiek leiderschap te tonen? Schrijf je dan nu in voor de Public Leadership Challenge.

Tijdens deze workshop leer je adviesvaardigheden, inzichten en uitdagingen rond digitale samenleving en maak je kennis met de Public Leadership Foundation.

 

Workshop - Complexe materie inzichtelijk maken

Storytelling: hoe effectief toenemend complexe maatschappelijke uitdagingen inzichtelijk te maken en te communiceren

Door Kees van der Meeren en Hugo den Breejen

In deze workshop leer je in een sneltreinvaart hoe je complexe materie inzichtelijk maakt. Je leert hoe je je bestuurder, manager of collega’s snel kunt informeren en kunt helpen met het nemen van het juiste besluit. Of het nu gaat om klimaatverandering, het optimale bijstandsproces of het beheren van maatschappelijk vastgoed: het start met het inzichtelijk maken van het probleem en de mogelijke oplossingen. Hugo en Kees zijn twee van de oprichters van it's public. Dit strategische adviesbureau werkt sterk datagedreven en visueel. Een idee krijgen van wat je kunt leren in de workshop? Bezoek onze site om enkele van onze publicaties te bekijken.  

 

Workshop - Omgevingswet

Omgevingswet / Omgevingsvisie: toekomstige wetgeving inrichting fysieke leefomgeving

Door Tim van Wanroij en Anhilde de Jong

Leer van de ervaringen van twee jonge ambtenaren uit Maastricht, die in de lead zijn om de nieuwe omgevingsvisie en het nieuwe omgevingsplan vorm te geven. Hoor hoe de afgelopen twee jaar zijn verlopen, vol met bijeenkomsten, beleidsontwikkelingen en complex procesmanagement, en denk mee over hoe het in het vervolg beter kan.

 

Workshop - Technologische ontwikkelingen

Toekomstbestendig organiseren als overheidsinstelling

Door Remco van Dooren en Tom Kalmijn

De mouwen moeten worden opgestroopt, want in deze praktijkgerichte workshop ga je zelf ervaren wat de technologische ontwikkelingen betekenen voor de rol en inrichting van de overheid. Hoe moet de overheid haar onderscheidende organisatieonderdelen – Systemen, Processen, Informatie en Mensen – gaan inrichten (SPIM)? 

 

Workshop - Digitale samenleving

De rol van de overheid in de vierde industriële revolutie

Door Nick van Apeldoorn

Dankzij de vierde industriële revolutie (de samensmelting van de fysieke, digitale en biologische wereld) zijn wij aan het toewerken naar een volledig digitale samenleving. Recente gebeurtenissen zoals de Corona-crisis onderschrijven dit belang nogmaals. Het is NU tijd om na te denken over de rol die de overheid moet spelen in deze nieuwe, digitale samenleving.

In deze workshop krijg je een basaal, holistisch begrip van de technologische ontwikkelingen en wat deze betekenen voor onze samenleving. Met deze kennis en inspiratie kun je zelf een beeld vormen van de rol die de overheid hier in moet spelen.

 

Workshop - Inclusieve toekomst

Toekomst is nu! Nemen we iedereen mee?

Door Jasper Muskiet & Jenny Wildenbos

Een inclusieve toekomst! Welke skills heb jij nodig om iedereen zoveel mogelijk te laten profiteren van nieuwe technologieën? Samen onderzoeken we bij welke burgers meer winst te behalen valt en hoe jij hen kan meenemen in nieuwe ontwikkelingen.

 

Workshop – Werken bij de EU

Te vroeg, op tijd of te laat? Hoe je als (EU-)ambtenaar kan inspelen op thema’s die onze toekomst bepalen

Door Jasper de Boer en Menno Cox

Als ambtenaar weet je hoe het is om met urgente (beleids)thema’s te werken. Soms wil je niet afwachten, maar juist proactief handelen, soms zelfs pionieren. Maar je weet ook, zonder zorgvuldige afstemming en goedkeuring komen jouw plannen niet verder. Op EU-niveau is dit niet anders. De complexiteit van het internationale speelveld en uiteenlopende belangen zorgen vaak voor langdurige processen. Als ‘ambtenaren onder elkaar’ delen we onze ervaringen en krijg je nieuwe inzichten voor je werk en carrière.

Tijdens deze workshop worden je aannames over het werken bij de EU getest. Ook ontvang je nuttige tips voor het oriënteren op een EU-carrière en deelname aan EU-selectieprocedures. De specifieke mogelijkheden voor ambtenaren worden ook behandeld en er is voldoende tijd voor het stellen van vragen.