Het thema: De kunst van precies genoeg 27/01/19

Het thema: De kunst van precies genoeg


We streven naar de beste versie van onszelf, de versie waarmee je indruk maakt op de buitenwereld. Dat kost veel tijd en energie. Door overvolle agenda’s raken we overwerkt. Met onze to-do lijst in de hand haasten we ons vermoeid van de ene taak naar de andere. 

We hebben allemaal behoefte aan evenwicht, gelijkmatigheid en eenvoud. We verlangen naar iets wat moeilijk onder woorden te brengen is. Naar een gevoel van voldoening, van precies genoeg, op precies het juiste moment. De Zweden hebben daar nu het juiste woord voor: lagom. Dat betekent zoveel als ‘precies goed’. Niet te veel en niet te weinig, maar net ertussenin, het midden tussen twee uitersten. 

 

 

De Jonge Ambtenarendag 2019 staat in het teken van de Zweedse leefstijl Lagom; ‘De kunst van precies genoeg’. 

Wij hopen jullie hiermee te kunnen inspireren. We gaan er met elkaar een geweldige dag van maken!

Het hoofdthema ‘De kunst van precies genoeg’ bestaat uit de volgende drie subthema’s: 

De kracht van Onthaasten

‘Onthaasten’ is een onderdeel van de Lagom-leefstijl. Het tegenovergestelde van veelvoorkomende problemen op de werkvloer: uitval, stress en burn-outs. De Lagom-leefstijl omvat veel aspecten die zouden kunnen helpen bij het voorkomen van deze problemen. Denk daarbij aan minder lange werkdagen, flexibele werkdagen of -tijden, tijd maken voor sociale en creatieve activiteiten, de ‘fika’(pauze met koffie en een Zweeds kaneelbroodje), ‘nee’ zeggen, ‘me-time’, en bovenal de balans vinden tussen werk en privé.

De kracht van Duurzaamheid

Duurzaamheid is op meerdere manieren terug te vinden in de Lagom-leefstijl,
waarbij matigheid gezien wordt als een deugd. Kwaliteit gaat bóven kwantiteit; spullen gaan langer mee of krijgen een tweede leven bij een ander. 

Lagom is minimalistisch, ecologisch en functioneel. We verspillen geen eten (zero food waste) en de kliekjes van de vorige dag worden gebruik je voor een nieuwe maaltijd. Groenten en fruit verbouw je zelf in moestuintjes en handwerk zoals breien is populair. 

We weten dat het hebben van veel spullen stress kan opleveren. De Lagom-leefstijl draait daarentegen om eenvoud, minimalisme, ruimte en functionaliteit. Daar heb je niet veel spullen voor nodig.  

De kracht van Diversiteit

Diversiteit is momenteel een veelbesproken onderwerp. Binnen Lagom zijn gelijkheid en solidariteit een belangrijk thema. Het gaat om vertrouwen hebben in elkaar, zonder daar misbruik van te maken. De vooroordelen gooien we overboord en je geeft elkaar het gevoel erbij te horen.
Niet-hiërarchische bedrijfsstructuren zijn kenmerkend voor Lagom en het idee dat iedereen een deel is van het grotere geheel.