Workshops - College Tour & Ted talks 30/03/21

Collegetour (ochtend)

Collegetour Biohacking

Door Peter Joosten

De samenleving en daarmee ook de overheid worden continu geconfronteerd met technologische en maatschappelijke verandering. Sterker nog, het tempo versnelt waarin nieuwe ontwikkelingen zich aandienen. Hoe ziet de toekomst eruit?

In zijn College Tour focust Peter zich op biohacking. Door wetenschappelijke en technologische vooruitgang zijn we steeds beter in staat om het menselijk leven naar onze hand te zetten. Biohacking is een verzamelnaam voor alles op het gebied van mensverbetering met behulp van technologie. Denk hierbij aan gadgets en geïmplanteerde chips tot het aanpassen van ons DNA. 

Welke kansen biedt dit aan organisaties en welke risico’s brengt dit met zich mee? Welke culturele en sociale effecten kan dit hebben? Wat is de macht van technologiebedrijven op ons leven? Wat is de rol van de overheid hierin, zowel politiek, bestuurlijk als in de uitvoering?

 

Collegetour (Middag)

Collegetour ethisch hacken 

Door Sanne Maasakkers

Criminaliteit verschuift al een hele tijd naar het digitale domein: zowel van ‘onschuldig’ kattenkwaad tot grote gecoördineerde aanvallen. Maar hoe gaat zo’n aanval nou eigenlijk in z’n werk? En wat moet je nou écht doen om zoveel mogelijk te voorkomen dat je gehackt wordt, met al die tips die overal staan? En wat is de impact van al die aanvallen op jou, organisaties, maar ook de maatschappij?

 

Power talks TED-style (ochtend)

Power talks TED- style Toekomstproeven

Door Garmt Dijksterhuis

Voor iedereen is eten een vitaal gedrag. Je kunt er niet aan ontsnappen, en je wilt dat je je er goed bij voelt. Wat is eten eigenlijk? Het stellen van deze vraag over zo’n gewoon gedrag maakt bezoek van deze workshop al de moeite waard.

 

Power talks TED-style Ja het kan! Pak nu jouw rol in energietransitie!

Door Roëlle Venema en Freek de Groot

Wat speelt er bij de energietransitie? Welke doelen hebben we gesteld en welke raakvlakken heeft dat met jouw beleidsdomein? We vertellen waarom we nu echt aan de slag moeten en welk verschil jij als jonge ambtenaar kunt maken.

 

Power talks TED- style Een inclusieve arbeidsmarkt 

Door Bas van de Haterd

Vol met praktische voorbeelden krijg je te horen hoe nieuwe technologie kan zorgen dat we een eerlijkere arbeidsmarkt gaan krijgen. 

 

Power talks TED-style (middag)

Power talks TED- style Aan de slag met data science binnen jouw organisatie

Door Daan Kolkman

Veel organisaties zeggen dat data en datagedreven werken zeer belangrijk is voor hun toekomst. In de praktijk blijkt echter dat de meeste organisaties (van klein tot groot) worstelen met het daadwerkelijk integreren van de nieuwste kennis. Het Jheronimus Academy of Data Science (JADS) MKB Datalab heeft verscheidene technieken ontwikkeld om echte, concrete stappen te zetten in het werken met data.

Tijdens deze sessie neemt Daan Kolkman, initiator en senior researcher JADS, je mee in de cases waarbij het JADS MKBDatalab organisaties verder heeft geholpen met het integreren van de nieuwste kennis en een stap verder heeft geholpen met datagedreven werken. Bij deze workshop leer je wat er mogelijk is op gebied van data science en AI, op welke manier andere bedrijven technieken inzetten en hoe je de eerste stap kunt zetten om je organisatie meer data-gedreven te maken.

 

Power talks TED- style Je hoeft geen hacker te zijn om aan informatie te komen!

Door Gjalt Hofstra

Het creëren van een fysieke afstand is niet meer het antwoord op de vraag om iemand die slachtoffer van geweld in afhankelijkheidsrelaties veilig te maken. In de huidige tijd is het gebruik van internet niet meer weg te denken in onze samenleving. Het internet stelt ons in staat om geweldige dingen te doen, maar wordt ook misbruikt om mensen schade toe te brengen.

 

Power talks TED- style De maatschappelijke impact van de zelfrijdende auto

Door Bas van de Haterd

Als de zelfrijdende auto echt een feit is zal deze net zo’n grote impact hebben op de inrichting van de maatschappij als toen de auto het paard en wagen verving. Van huizenprijzen tot  visagisten en alcoholverslaving, het komt allemaal langs.